PIC INTERREG IIIA Ελλάδα - Ιταλία 2000-2006 Άξονας 3.2 Κωδ. Έργου I3201060.

 

Διαδρομή για την πίστη στην Παναγία

Στη συνέχεια καταγράφονται οι τοποθεσίες οι οποίες αναφέρονται στις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου και αναφέρονται στην πίστη στη Παναγία.

_ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ

Διεύθυνση: Ζωοδόχου Πηγής 131, Αίγιο

Στην πόλη του Αιγίου, πάνω σε ένα επιβλητικό βράχο, βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ναός – προσκύνημα της Παναγιάς Τρυπητής. Στην είσοδο του ναού θα δείτε να αναβλύζει μια πηγή με ιαματικό νερό, αγίασμα όπως το λένε, με την επιγραφή «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ» όπου διαβάζετε και ανάποδα. Η εκκλησία γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα._ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΜΠΛΟΥ

Διεύθυνση: Κρήνη Πατρών Τηλ. (2610) 672125

Σε υψόμετρο 860 περίπου μέτρων και άνω του χωριού Σαραβάλι (πλησίον της Πάτρας), λειτουργεί το ιστορικό Μοναστήρι της Όμπιλ Παναγίας, κατά τους αλβανόφωνους της περιοχής, δηλαδή της Γλυκειάς Παναγίας ή του Ομπλού, όπως επικράτησε. Η Μονή θα πρέπει να ιδρύθηκε την περίοδο των Παλαιολόγων (αρχές του 15ου αιώνα), σε τοποθεσία αρκετά ασφαλή, λόγω της ύπαρξης τριγύρω τριών φρουρίων (Σαραβαλίου, Σιδηροκάστρου και Σαρακηνόκαστρου), πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος, από το 1315, μοναστικού ασκητηρίου.
Σήμερα στη Μονή φυλάσσονται, τρία τεμάχια Τίμιου Ξύλου, πάρα πολλά λείψανα Αγίων, αργυρός Σταυρός Αγιασμού του 1789, δύο παλιές εικόνες με την Παναγία Βρεφοκρατούσα (του 1730 και του 1817) και πολλά άλλα κειμήλια αξίας. Επίσης το Μοναστήρι διαθέτει σπάνια έγγραφα και πλούσια συλλογή παλιών βιβλίων. Πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου.

_ ΜΟΝΗ ΣΙΣΣΙΩΝ

Διεύθυνση: Λουρδάτα (Συμβατατα) Κεφαλονιάς, Δήμος Αργοστολίου Τηλ. (26710) 31217

Η Μονή της Παναγίας των Σισσίων βρίσκεται στον όρμο Λουρδά. Πρόκειται για ανδρική μονή. Η κτίση της ανάγεται στον 13ο αιώνα, όταν, σύμφωνα με την παράδοση ο Φραγκίσκος της Ασσίζης συνέστησε Μονή επ' ονόματι της Παναγίας και την αφιέρωσε στη Λατινική Επισκοπή της Κεφαλονιάς. Η ονομασία "Σίσσια" κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί παραφθορά της λέξεως Ασσίζη. Η εφέστια εικόνα της Μονής ονομάζεται "Παναγία των Σισσίων" και είναι έργο του 15ου αιώνα. Οι αξιόλογες φορητές εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Κρητοεπτανησίου καλλιτέχνη Στέφανου Τζαγκαρόλα, ιερέως, (17ος αιώνας) και φυλάσσονται στο Μουσείο της Μονής του Αγίου Ανδρέου. Ανάμεσά τους δεσπόζουσα θέση κατέχει η Παναγία του Ακάθιστου Ύμνου. Η κεντρική παράσταση της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας (αναγεννησιακό το πρωτότυπό της) περιβάλλεται από 24 μικρότερες πολυπρόσωπες παραστάσεις με θέματα παρμένα από τους 24 οίκους των χαιρετισμών της Παναγίας. Η Μονή πανηγυρίζει το Σάββατο του Ακάθιστου Ύμνου, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος (επιστροφή με λιτανεία της εικόνος από την Ευαγγελίστρια του Κάστρου στην οποία βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά. Μετά το πέρας της λειτουργίας παρατίθεται πλούσια τράπεζα, που ετοιμάζουν οι πατέρες προς τιμήν της Θεομήτορος και του ευσεβούς λαού) του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου 13/11 και 27/1 του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου 14/7.

 


Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG III 2000-2006

   

PIC INTERREG IIIA Ελλάδα - Ιταλία 2000-2006 Άξονας 3.2 Κωδ. Έργου I3201060

Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης