PIC INTERREG IIIA Ελλάδα - Ιταλία 2000-2006 Άξονας 3.2 Κωδ. Έργου I3201060.

 

Οικονομική διαδρομή

Οι τοποθεσίες στις οποίες οι γυναίκες του 20ου αιώνα ανέπτυξαν κυρίως επιχειρηματική και επαγγελματική δράση καταγράφονται στη συνέχεια.

_ ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ

Διεύθυνση: Πετρωτό Πάτρας

Οι εγκαταστάσεις της οινοποιίας της Αχάια Κλάους στο Δήμο Μεσσάτιδος αποτελούν από μόνες τους ένα μουσείο αρχιτεκτονικής. Το εργοστάσιο χτίστηκε το 1861 από τον πρόξενο της Γαλλίας Γουσταύο Κλάους.
Τα μεγαλόπρεπα πέτρινα κτήρια με τις προσθήκες που δέχθηκαν τα επόμενα χρόνια, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο κάνουν την Αχάια Κλάους προορισμό πολλών επισκεπτών της Αχαΐας. Εδώ θα βρείτε ακόμη παμπάλαια αντικείμενα και βαρέλια με μαυροδάφνη του 1873, αλλά και κρασιά του 1885 και κονιάκ του 1887.

_ ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ

Διεύθυνση: Ακτή Δυμέων

Η Πειραϊκή - Πατραϊκή έχει περάσει ήδη στην ιστορία. Όχι μόνο γιατί «έντυσε» την Ελλάδα. Αλλά κι επειδή στην υπερεξηντάχρονη πορεία της καθρεφτίζεται η πολυκύμαντη διαδρομή της ελληνικής βιομηχανίας στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα. Μέχρι το 1984 που εντάσσεται με τον περίφημο νόμο 1386 στις «προβληματικές», έχει περάσει από όλες σχεδόν τις οικονομικές περιπέτειες. Ως Πατραϊκή είχε επιβιώσει από τις κρίσεις υπερχρέωσης των επιχειρήσεων του Μεσοπολέμου. Ως Πειραϊκή - Πατραϊκή των παρόμοιων κλυδωνισμών της δεκαετίας του 1950 με τις «παγωμένες πιστώσεις» . Αλλά και από τις συναφείς χρηματοοικονομικές κρίσεις των αρχών της δεκαετίας του 1960. Την τέταρτη δεν την άντεξε. Η Π-Π συγκεντρώνει τα βασικά χαρακτηριστικά, που την αναδεικνύουν σε τυπικό δείγμα επιχείρησης:

    1) για την αποβιομηχανοποίηση της δεκαετίας του 1980

    2) για το πινγκ πονγκ που παίχτηκε τη δεκαετία του 1990 μεταξύ κρατικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων

    3) για τις προβληματικές, που οι πρώην ιδιοκτήτες τους επιδίωξαν να χαρακτηριστούν και ν αντιμετωπιστούν
     ως τέτοιες προκειμένου να επωφεληθούν οικονομικά και να ξανακερδίσουν με την εξαγορά τους από τους
     ίδιους αργότερα.

_ ΣΤΑΦΙΔΑΠΟΘΗΚΕΣ ΜΠΑΡΡΥ

Διεύθυνση: Όθωνος Αμαλίας & Άστιγγος

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σημαντικό συμμετέχοντα ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Πάτρας έπαιξαν οι Σταφιδαποθήκες Μπάρρυ. Η ιστορία τους ξεκινάει από το 1936, η οικογένεια Μπάρρυ ενοικιάζει το χώρο και προσφέρει δουλειά σε πολλούς κατοίκους της πόλης. Το 1986 έχουμε το τέλος των εξαγωγών της σταφίδας με αποτέλεσμα να έχουμε κάποιες αρχιτεκτονικές αλλαγές στο κτήριο και αλλαγή χρήση του. Τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.


_ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ»

Διεύθυνση: Ακτή Δυμαίων 50, Πάτρα

Το κτήριο της χαρτοβιομηχανίας Λαδόπουλου, αποτελεί έναν από τους πλέον ιστορικούς ίσως χώρους εργασίας στην Πάτρα αλλά και από τους πλέον ξεχασμένους. Από το 1928 και για δεκάδες χρόνια στην εταιρεία απασχολούνται εκατοντάδες εργάτες ενώ η ίδια η χαρτοβιομηχανία είναι από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. Από το 1974 στην Ελλάδα όλα αλλάζουν. Η μεταπολίτευση φέρνει μεγάλες αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα όσο και στον εργασιακό χώρο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με την αποβιομηχάνιση της πόλης αλλά και σχεδόν ολόκληρης της χώρας, κλείνει και το συγκεκριμένο εργοστάσιο, γράφοντας τον επίλογο της βιομηχανικής Πάτρας. Το 1998 ο δήμος Πατρέων αγοράζει το κτηριακό συγκρότημα του εργοστασίου και το 2006 γίνεται επανάχρηση χώρων του εργοστασίου από την «Πάτρα πολιτιστική πρωτεύουσα 2006» [γραφεία διοίκησης-εκθέσεις-αποθήκες]. Πλέον λειτουργεί σαν εκθεσιακός χώρος.

 


Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG III 2000-2006

   

PIC INTERREG IIIA Ελλάδα - Ιταλία 2000-2006 Άξονας 3.2 Κωδ. Έργου I3201060

Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης