PIC INTERREG IIIA Ελλάδα - Ιταλία 2000-2006 Άξονας 3.2 Κωδ. Έργου I3201060.

 

Κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή

Οι τοποθεσίες στις οποίες λαμβάνουν χώρα οι κύριες κοινωνικές δραστηριότητες στην Αχαΐα καταγράφονται στη συνέχεια.

_ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

μεταξύ Κορίνθου & Μαιζώνος επί της Γεροκωστοπούλου

Είναι η κεντρική πλατεία της πόλης. Αποτελεί μέχρι τις μέρες μας την πλατεία του πολιτικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης, ο χώρος που φιλοξενούνταν οι πιο σημαντικές δραστηριότητες (εθνικοί χοροί, υπαίθριες συγκεντρώσεις) και σημείο συνάντησης για το Πατρινό Καρναβάλι. Χαρακτηρίζεται από τα σιντριβάνια, που την στολίζουν από το 1875 και το πλήθος των καφέ, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ρόφημα παρατηρώντας την καθημερινή ζωή της πόλης.

_ ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Διεύθυνση: Γερμανού και Σωτηριάδου
Ανοιχτό: 08:30 – 2:30 μ.μ. (καθημερινά εκτός από Δευτέρα)

Στα Δυτικά της Ακρόπολης, στην Άνω Πόλη, βρίσκεται το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας που ανεργέθηκε νωρίτερα από το Ωδείο της Αθήνας(Ηρώδειο, 160 μ.Χ.). Για πολλούς αιώνες «καταπονήθηκε» από πολέμους, σεισμούς, κατακτητές και καλύφτηκε από χώματα και κτήρια. Το 1889 ξανάρθε στο φως μετά από κάποιες εργασίες που ήταν σε εξέλιξη για την αναστύλωση του λιμανιού. Το 1956 ολοκληρώθηκε η αναστύλωση του Αρχαίου Ωδείου και πήρε την αρχική μορφή μετά από πολλές δεκαετίες. Το Αρχαίο Ωδείο έχει όλα τα βασικά μέρη ενός θεάτρου και μπορούν να φιλοξενηθούν 2.300 θεατές. Τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούνται κορυφαία ελληνικά και ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα και από τη στιγμή που θεσπίστηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, το Αρχαίο Ωδείο αποτελεί τη βασική του έδρα.

_ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

Διεύθυνση: Άνω Πόλη Ανοιχτό: 08:00 – 6:00 μ.μ., την Κυριακή 08:00 – 5:00 μ.μ. (καθημερινά εκτός Δευτέρας)

Η οικοδόμηση του Κάστρου της Πάτρας τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα. Μέχρι το 1828 χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα της πόλης. Σήμερα ένα μέρος του Κάστρου λειτουργεί σαν θεατράκι, χωρητικότητας 640 θέσεων, στο οποίο γίνονται κάθε χρόνο διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις._ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

Διεύθυνση: Πλατεία Γεωργίου Α΄ 17 Ανοιχτό: 08:00 – 1:30 μ.μ. (Δευτέρα έως Παρασκευή)

Το Δημοτικό θέατρο Απόλλων είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι για την Πάτρα και είναι σαν τη σκάλα του Μιλάνου. Είναι το παλαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα και ένα από τα θέατρα όπερας και οπερέτας στην Ευρώπη. Από το 1998 αποτελεί την μόνιμη στέγη για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας. Εκεί κάθε χρόνο γίνονται οι περισσότεροι χοροί για το Καρναβάλι και τα Μπουρμπούλια.


_ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διεύθυνση: Πετρωτό Πατρών Ανοιχτό: 08:00 – 2:00 μ.μ. (Δευτέρα έως Παρασκευή)

Το Δημοτικό Καρναβαλικό Εργαστήριο είναι ο πυρήνας και η πρωταρχική δύναμη του Καρναβαλιού. Εκεί κατασκευάζονται και φυλάσσονται άρματα και διακοσμητικά στοιχεία του καρναβαλιού. Τα τελευταία πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα είναι πηγές ιδεών των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί. Το Καρναβαλικό Εργαστήρι κάθε χρόνο υπερβαίνει τον περσινό του εαυτό, δημιουργώντας πρωτόγνωρες φόρμες για την υλοποίηση των αρμάτων._ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Διεύθυνση: Εθνική οδό Αθηνών – Πατρών.

Το Νέο Μουσείο Πατρών έχει κατασκευαστεί πρόσφατα σε οικόπεδο περίπου 28.500m2 στη βόρεια είσοδο της πόλης μεταξύ της παλαιάς και της νέας Εθνικής Οδού. Λόγω της επιβλητικής μορφής του, το Νέο Μουσείο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ευρύτερο περιβάλλον του και κατ' επέκταση για την πόλη των Πατρών. Το Νέο Μουσείο (συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 8.000m2) είναι ένα σύμπλεγμα ημιαυτόνομων κτηρίων, θα στεγάσει εκθεσιακούς χώρους, αμφιθέατρα, εργαστήρια και κάθε άλλη απαιτούμενη εγκατάσταση για την λειτουργία ενός συγχρόνου μουσείου.


_ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Διεύθυνση: Μαιζώνος 42 & Αράτου Ανοιχτό: 08:00 – 3:00 μ.μ. (καθημερινά εκτός Δευτέρας)

Στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας. Το κτήριο που στεγάζεται δωρήθηκε στο Δημόσιο το 1938 από την οικογένεια Καραμανδάνη. Εκεί εκτίθενται αρχαιότητες ελληνιστικών, κλασικών, ρωμαϊκών χρόνων, ψηφιδωτά, πήλινα, αλαβάστρινα αγγεία και γλυπτά από την Πάτρα και την επαρχία της. Τα ευρήματα της χρονολογούνται από 3000 ως 800 μ.Χ.

_ ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Διεύθυνση: Πλατεία Γεωργίου Α΄ 3, 6ο όροφος Ανοιχτό: 11:00 – 1:00 μ.μ. (πλην Τρίτης & Παρασκευής)

Η δημιουργία ενός Μουσείου που να αφορά την Ιστορία και την Εθνολογία της Πάτρας ξεκίνησε από τον Γιάννη Μελετόπουλο, ο οποίος είχε την ιδέα και τον Θεόδωρος Παπαναγιώτου, ο οποίος την υλοποίησε. Στη μεγάλη αίθουσα του Μουσείου εκτίθενται: όπλα από το 1770 και μετά., γκραβούρα του Παλαιών Πατρών Γερμανού (έργο του I.Friedel), πολεμική σημαία του 12ου ηρωικού συντάγματος πεζικού, πολεμικό ημερολόγιο και προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού Κ. Κωνσταντινοπούλου, διάφορα έγγραφα των ετών 1819-1824, μεγάλος ανάγλυφος πίνακας της ορκωμοσίας στην Αγία Λαύρα, κ.α. Τελευταία(1992) το Μουσείο πλουτίστηκε με όπλα και άλλα αντικείμενα του 1821, που τα έδωσαν Πατρινοί συλλέκτες, για πλουτισμό του Μουσείου και φύλαξη.

_ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεύθυνση: Μαιζώνος 200, 3ο όροφος Ανοιχτό: 09:00 – 1:00 μ.μ. ( Δευτέρα έως Παρασκευή)

Στεγάζεται στο κτήριο Ένωσης Συντακτών και λειτουργεί από το 1952. Στα εκθέματα του περιέχονται σπάνιες εκδόσεις, ιστορικής αξίας έγγραφα, Πατρινά και Πελοποννησιακά περιοδικά καθώς και εφημερίδες από το 1875. Ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα που στεγάζονται στο μουσείο είναι το επίσημο έγγραφο που στάλθηκε από την Γ΄ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, υπογεγραμμένο από όλους τους αγωνιστές, στον 1ο πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια (1827).

_ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Διεύθυνση: Κορυτσάς και Μαυροκορδάτου Ανοιχτό: 10:30 – 1:30 μ.μ. (Τρίτη – Πέμπτη)

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ανήκει στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών. Σκοπός του η συγκέντρωση λαογραφικού υλικού, η συντήρηση και η διαφύλαξή του, καθώς και η έρευνα, η μελέτη και η προβολή του. Το Μουσείο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1977 και λειτούργησε τον ίδιο χρόνο. Το λαογραφικό υλικό αυτό αποτελείται από εργαλεία της αγροτικής ζωής, έπιπλα της λαϊκής κατοικίας και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μέσα μεταφοράς καθώς επίσης και εργαστήρια στα οποία γινόταν η επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων, η παραγωγή χρηστικών αντικειμένων και κάθε είδους εργόχειρα. Τέλος υπάρχει το φωτογραφικό αρχείο μέσα στο οποίο υπάρχει η καταγραφή των αντικειμένων αλλά και των εργασιών, ένα αρχείο που συμπεριλαμβάνει υλικό παλιό αλλά και, νεότερο της αρχιτεκτονικής μας παράδοσης.

_ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη Πατρών

Το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, λειτουργεί από το 1999 και περιλαμβάνει δύο μεγάλα αμφιθέατρα 1000 και 250 θέσεων και 10 παράλληλες αίθουσες χωρητικότητας από 50 έως 120 θέσεων. Το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο αποσκοπεί να συμβάλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή επιστημονικών και άλλων συνεδρίων και συναντήσεων, καθώς επίσης και την περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. Φιλοδοξία του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο να αποτελέσει έναν πόλο έλξης και μοχλό ανάπτυξης της πολιτιστικής ζωής της περιοχής.

_ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ

Διεύθυνση: Ακτή Δυμαίων 50

Το Εργοστάσιο Τέχνης είναι κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Είναι ένα κλειστό προκατασκευασμένο θέατρο και χωροθετείται στον υπαίθριο χώρο της Χαρτοβιομηχανίας Λαδοπούλου. Η χωρητικότητα του είναι 900 θέσεων._ ΠΑΛΑΙΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟ

Διεύθυνση: Μαιζώνος 19

Το παλαιό Αρσάκειο είναι στενά συνδεδεμένο με την πνευματική και πολιτιστική ζωή της Πάτρας. Είχε ιδρυθεί το 1933, με τον σκοπό να στεγάσει την παιδεία για τον γυναικείο πληθυσμό, λειτουργούσε σαν μητρόπολη μόρφωσης για τις γυναίκες που η πλειονότητα τους τότε δεν φοιτούσε καν στο Γυμνάσιο. Σήμερα το Παλαιό Αρσάκειο είναι ένας χώρος ο οποίος στεγάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι μικρότερες αίθουσες στεγάζουν προβολές για εκθέσεις.

_ ΚΤΗΡΙΟ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ

Διεύθυνση: Αγ. Ανδρέου( μεταξύ Παντανάσσης & Βότση)

Το κτήριο Μαραγκοπούλου βρίσκεται στην συμβολή Αγίου Ανδρέα και Βότση, είναι ένα δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Μετά την αναπαλαίωση θα αποτελέσει κόσμημα για την Πάτρα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για εμπορικό κατάστημα αφού οι προδιαγραφές του τότε ήταν στα πρότυπα Ευρωπαϊκών εμπορικών καταστημάτων.

_ ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διεύθυνση: Όθωνος Αμαλίας 3

Άλλο ένα κτήριο με αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου είναι οι Μύλοι του Αγ. Γεωργίου, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την οικονομικοκοινωνική και πολιτιστική πορεία της Πάτρας τον τελευταίο αιώνα. Ο τελευταίος όροφος του κτηρίου έχει ανακαινιστεί και γίνονται διάφορες προβολές εκθέσεων.

_ ΚΑΣΤΡΟ ΡΙΟΥ

Διεύθυνση: Παραλία Ρίου Ανοιχτό: 08:00 – 5:00 μ.μ. (Τρίτη έως Κυριακή)

Η πρώτη οχύρωση του κάστρου του Ρίου έγινε το1499 από τον Βογιαζήτ Β’. Μετά από χρόνια δέχτηκε πολλές καταλήψεις και φτάνουμε το 1828 ύστερα από την πολιορκία να παραδίδεται από τους Τούρκους στον στρατηγό Μαιζών. Σήμερα το κάστρο του Ρίου φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.


_ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΑΝΤΙΡΡΙΟ

Η Γέφυρα Ρίου- Αντίρριου ήταν ένα μεγαλόπνοο όραμα για την χώρα, την οποία είχε οραματιστεί ο μεγάλος πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης. Η γέφυρα τέθηκε σε λειτουργία από τον Αύγουστο του 2004 και εκ τότε εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες καθημερινά. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως λόγω της ιδιαιτερότητας της (καλωδιωτή-αντισεισμική).


_ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεύθυνση: Ακτή Δυμαίων 84

Η 'Πολιτεία' βρίσκεται επί της Ακτής Δυμαίων, απέναντι από την κατασκευή του καινούριου λιμανιού, ένα συγκρότημα με παραδοσιακά πέτρινα κτήρια. Η 'Πολιτεία' είναι ένα κτηριακό συγκρότημα όπου στεγάζονταν τα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας από το 1903.
Σήμερα έχει επεκταθεί από τα 3,5 στρέμματα σε 14,5 στρέμματα και έχει ανακαινιστεί πλήρως με σημαντικές παρεμβάσεις, που, χωρίς να αλλοιώνουν το παραδοσιακό ύφος, συμπληρώνουν τα κενά ενός χώρου που είχε μεταποιητικό χαρακτήρα και αποτελεί σήμερα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δραστηριότητας της παλιάς Πάτρας. Με την είσοδο στο χώρο αρχίζει ένα ταξίδι στο παρελθόν. Διάχυτο με ρομαντισμό, νοσταλγία και δημιουργικότητα, το περιβάλλον έχει μια ιδιαιτερότητα που καθηλώνει.
Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική, η καλαίσθητη διακόσμηση και η αρμονική συνύπαρξη πολλαπλών υπαίθριων και εσωτερικών θεματικών αιθουσών διεγείρει την φαντασία και προκαλεί το ‘πνεύμα’ της εξερεύνησης.Η έκφραση 'πολυχώρος Τέχνης και Πολιτισμού' δικαιώνεται πλήρως εδώ.Η 'ΠΟΛΙΤΕΙΑ' αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς και εστία πολιτισμού της Πάτρας για όλες τις ηλικίες.

 


Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG III 2000-2006

   

PIC INTERREG IIIA Ελλάδα - Ιταλία 2000-2006 Άξονας 3.2 Κωδ. Έργου I3201060

Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης