PIC INTERREG IIIA Ελλάδα - Ιταλία 2000-2006 Άξονας 3.2 Κωδ. Έργου I3201060.

 

...από την Πρέβεζα στα Γιάννενα...

Φεύγοντας από την Πρέβεζα επισκεπτόμαστε τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και κατευθυνόμαστε προς τη Νέα Σαμψούντα και το Εργαστήρι Παραδοσιακής Φορεσιάς ΕΣΘΗΤΑ, όπου έχει κανείς τη δυνατότητα να θαυμάσει και να αγοράσει παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα. Ονομαστές οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή: το Τσάι που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών, το Καρναβάλι κατά τη διάρκεια των Αποκριών και οι 3μερες εκδηλώσεις του Συλλόγου «Αμισός».
Λίγα χιλιόμετρα από τη Σαμψούντα, βρίσκεται το ένδοξο Ζάλογγο. Η ανάβαση στα 410 σκαλιά, αν και κοπιαστική, θα ανταμείψει απόλυτα τον επισκέπτη όταν σταθεί κοντά στα αγάλματα που αναπαριστούν τις Σουλιώτισσες να χορεύουν, λίγο πριν την πτώση τους από τον ψηλό βράχο. Γνωστές οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο σημείο τη δεύτερη Κυριακή κάθε Αυγούστου.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη Μονή Αβάσσου στο χωριό Βρυσούλα του Λούρου για το πανηγύρι του Δεκαπενταυγούστου, καθώς επίσης και το χωριό Θεσπρωτικό για να προσκυνήσει στο ναό της Παναγίας της Λαμποβίτισσας ή Γενέσιο της Θεοτόκου και να γευτεί τοπικά προϊόντα φτιαγμένα με περισσή φροντίδα από τις γυναίκες που έχουν συστήσει εκεί τον Αγροτικό Γυναικείο Συνεταιρισμό «ΜΙΚΡΗ ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙ».
Από τη Γέφυρα Καλογήρου, παίρνοντας τον εθνικό δρόμο προς Γιάννενα, φτάνουμε στη Φιλιππιάδα. Με μια επίσκεψη στην Ταπητουργική Σχολή της πόλης μαθαίνουμε αρκετά για την τέχνη της υφαντικής και μπορούμε να αγοράσουμε χειροποίητους τάπητες από την έκθεση που λειτουργεί στο χώρο.
Η Ι. Μ. Παντάνασσας στην έξοδο της πόλης, ερειπωμένη, αλλά αγέρωχη, στέκει στο πλάι του δρόμου που οδηγεί στα Γιάννενα, ακριβώς απέναντι από την είσοδο που οδηγεί στη λίμνη Ζηρού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ, το ποτό και το φαγητό του σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς και ηρεμίας.
Αφήνοντας πίσω μας τη σήραγγα της Κλεισούρας, και μέσα από μία πραγματικά μαγευτική διαδρομή, μπαίνουμε στο ν. Ιωαννίνων.
Στο ιστορικό Μπιζάνι, ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί με μια επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη.
Λίγο πριν μπούμε στα Γιάννενα και αν ακολουθήσουμε τη νεοσύστατη Εγνατία Οδό προς Ηγουμενίτσα, λίγα χιλιόμετρα μας χωρίζουν από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, με το μαντείο, τους ναούς και το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο που λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες.
Τα Γιάννενα, η πόλη της κυρά-Φροσύνης και της κυρα-Βασιλικής, των γραμμάτων και των τεχνών και πρωτεύουσα της Ηπείρου, κερδίζουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το Κάστρο, με τα σοκάκια και τα καφενεία με τα παραδοσιακά γλυκά, η πλατεία με τη σύγχρονη όψη της, το Αρχιμανδρειό, η λίμνη και όλη η παραλίμνια διαδρομή, αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Η πόλη προσφέρει αμέτρητες επιλογές διαμονής, από πολυτελή ξενοδοχεία έως παραδοσιακά καταλύματα.
Οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές μονές με τις αξιόλογες αγιογραφίες και το σπίτι όπου φονεύθηκε ο Αλή Πασάς αποτελούν τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο νησάκι των Ιωαννίνων, από τα ελάχιστα νησιά λίμνης στον κόσμο που κατοικείται και όπου φτάνει κανείς με καραβάκι. Το νησάκι είναι επίσης γνωστό για την ιδιαίτερη κουζίνα που προσφέρει: βατραχοπόδαρα, σαλιγκάρια, χέλια είναι κάποια από τα εδέσματα που καλείται να δοκιμάσει ο τολμηρός επισκέπτης. Τις ίδιες γεύσεις, σε συνδυασμό πάντα με την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, συναντούμε και στα εστιατόρια της πόλης.
Στην παραλίμνια περιοχή της Αμφιθέας, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Ντουραχάνη, η ίδρυση του οποίου οφείλεται σε θαυματουργή επέμβαση της Παναγίας.
Ανεβαίνοντας στα Ζαγόρια, κατευθυνόμαστε προς το Καλπάκι και την Παναγία Βελλά. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Πολεμικό Μουσείο, αλλά και το χωριό Ασπράγγελοι, όπου στέκει το άγαλμα της Γυναίκας της Πίνδου. Σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Ν. Ιωαννίνων, και ιδίως στο Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια και το Πωγώνι, πλήθος ναών και μοναστηριών τιμούν τη χάρη της Παναγίας και διοργανώνουν παραδοσιακά πανηγύρια κατά τη διάρκεια των μεγάλων εορτών της.

 


Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG III 2000-2006

   

PIC INTERREG IIIA Ελλάδα - Ιταλία 2000-2006 Άξονας 3.2 Κωδ. Έργου I3201060

Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης