PIC INTERREG IIIA Ελλάδα - Ιταλία 2000-2006 Άξονας 3.2 Κωδ. Έργου I3201060.

 

…από την Ηγουμενίτσα στην Πρέβεζα…

Αφετηρία των διαδρομών μας η Ηγουμενίτσα, πόλη που συνδέει την Ελλάδα με τη Δυτική Ευρώπη.
Ο δρόμος της πίστης και του θαύματος οδηγεί αρχικά στα βόρεια και κεντρικά του ν. Θεσπρωτίας. Μονές-ιστορικά μνημεία αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όπως οι μονές Ραγίου και Γηρομερίου, κοντά στις Φιλιάτες, και Παγανιών σε μικρή απόσταση από το χωριό Καλλιθέα Παραμυθιάς, προσφέρουν στον επισκέπτη στιγμές πνευματικής ανάπαυλας.
Νοτιότερα, στάση στην Παραμυθιά, μια από τις πιο γραφικές πόλεις της ορεινής Θεσπρωτίας με τα στενά σοκάκια και την αγορά με τα παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Παραμυθίας όπου κατέφευγαν οι πιστοί για παρηγοριά (αρχ. ελλ. παραμυθία) σε περιόδους λοιμών, επιδημιών και φυσικών καταστροφών, καθώς και το ναό του πολιούχου Αγίου Δονάτου, στο κέντρο της πόλης. Όποιος βρεθεί στις αρχές του Οκτώβρη στην Παραμυθιά, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει προϊόντα των γυναικών της περιοχής στο Λάμποβο, την 7ήμερη τοπική εμποροπανήγυρη.
Επόμενη στάση στη Γλυκή, στα όρια με το ν. Πρεβέζης. Ιππασία, rafting, kayak, river trekking μέχρι τις πηγές του ποταμού Αχέροντα, parapente είναι μερικές από τις εναλλακτικές δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή στους λάτρεις των σπορ, ή απλά φαγητό και ποτό πάνω στο ποτάμι για όσους αναζητούν στιγμές απόλυτης χαλάρωσης δίπλα στη φύση. Η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορία στο μονοπάτι που οδηγεί από τη Σκάλα της Τζαβέλαινας στο ηρωικό Σούλι, τη γενέτειρα των ηρωικών Σουλιωτισσών. Ακολουθώντας τον ποταμό Αχέροντα προς τις εκβολές του, αξίζει μια επίσκεψη στο πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, όπου τοποθετούνταν οι Πύλες του Άδη.
Βγαίνοντας στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Πρεβέζης και με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα οδηγούμαστε σε λίγα χιλιόμετρα στην Πάργα, σε ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Ηπείρου στο ν. Πρεβέζης, με πλήθος καταλυμάτων που προσφέρουν πολλές επιλογές διαμονής. Στον κόλπο της πόλης με την πλούσια ιστορία βρίσκεται το νησάκι με το εκκλησάκι της Παναγίας που πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, οπότε και πραγματοποιείται η Βαρκαρόλα, αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων, την οποία παρακολουθεί πλήθος κόσμου.
Κατεβαίνοντας προς την Πρέβεζα, διανύουμε αρκετά χιλιόμετρα πανέμορφης ακτογραμμής που προσφέρει στον επισκέπτη πολλές εναλλακτικές διαμονής, διασκέδασης, ψυχαγωγίας, γαστρονομικών απολαύσεων. Η Πρέβεζα φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μία από αυτές, το Καρναβάλι των Γυναικών τις Αποκριές, είναι ιδιαιτέρα γνωστό στη γύρω περιοχή.

 


Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG III 2000-2006

   

PIC INTERREG IIIA Ελλάδα - Ιταλία 2000-2006 Άξονας 3.2 Κωδ. Έργου I3201060

Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης